Allt syns inte utanpå

Det finns människor som dagligen går igenom olika saker men eftersom det inte syns utanpå så "finns inte" problemet. Då talar jag i första hand om sjukdomar och olika slags handikapp. Jag förstår att det kan vara svårt att förstå sig på en människa när man inte kan se att den mår dåligt eller går igenom olika saker. Jag tänker bara på alla människor som varje dag försöker hålla uppe en fasad för att ingen ska märka hur de egentligen mår. Det finns så många olika sjukdomar som inte syns. Men bara för att det inte syns utanpå så betyder ju inte det att det inte existerar. Vad jag vill komma fram till är bara att det är så svårt att förstå hur en människa har det när det inte syns. Ofta kan man tycka att någon är gnällig för att den klagar på att den har ont någonstans. Men tänk alla dagar personen inte klagar, alla dagar personen kämpar som fan för att orka med vardagen. Jag tycker inte att vi ska döma varandra utan accptera oss för de vi är. Det är inte farligt att be om hjälp och det är verkligen inte meningen att man ska behöva skämmas för den man är.
-
Jag själv har ju IBS (för er som inte vet vad det är så är det irriterad tjocktarm, problem med magen). Jag minns vad jobbigt jag tyckte det var när jag fick min diagnos. Att jag missade skolan för att jag knappt kunde komma ur sängen, så många dagar som man måste stanna hemma för att vara i närheten av sin toalett. Det var fan inte kul i början men efter ett tag så accepterar man att det är som det är. Man lär känna sin sjukdom och lär sig att leva med den. Vissa dagar är skitjobbiga men många är helt okej. Det viktiga tror jag är acceptera och att inte skämmas över den man är, man är ju sig själv inte sin diagos. Jag tror att många kan känna att om de berättar så blir de förknippade med sin sjukdom, inte som sig själva och det är jävligt trist tycker jag.
-
Något som är svårt är att man inte riktigt vet vad man ska säga till människor när man har det jobbigt. Jag är nog sån som person att jag ofta gnäller på småsaker, så är det bara men när det väl är något som är jobbigt på riktigt då vill man inte riktigt gnälla längre. Man är hellre tyst, jag erkänner att jag skäms ibland när jag har ont i magen, det gör jag men jag önskar att jag kunde slappna av och inte göra det. Det är ju inget jag valt. Jag tänker bara på alla andra människor där ute som har det så jävla mycket värre, det är ju ingen tävling om vem som har det sämst men ibland så tror jag att man ska ta sig en tankeställare... för som sagt, allt syns inte utanpå.

Kommentarer
Postat av: alleballe

tänkvärt! jag kan tex inte sköta vardagssysslor som att städa toaletten utan att få så ont i ryggen att jag lägger mig i soffan och grinar, men vi får kämpa på! ;)

2012-01-08 @ 00:29:42
Postat av: sara

Ja, vi får ta hand om oss själva o göra så gott vi kan :)

2012-01-08 @ 01:01:04
URL: http://saramellbergs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0